KIbera – Czech report

AVI NARDIA: BOJOVÁ UMĚNÍ MĚNÍ ŽIVOTY

„Žít v srdcích, která zde zanecháváme, znamená nezemřít.“ – Thomas Campbell

Život vás neklame a nelže vám. Není fér. A kdo tvrdí, že vnímat život jako nefér je jen jedním ze způsobů vnímání, neříká úplnou pravdu. Když se narodíte v zemi, kde jsou každému snadno dostupné jídlo, voda, vzdělání a zaměstnání, pak možná může být tvrzení, že život je o způsobu vnímání a o tom, jak se rozhodnete reagovat na obtížné věci, pravdivé.

Kibera – místo, kde se o sny bojuje

Pro mnohé lidi na tomto světě jsou ale tyto výsady a příležitosti pouhým snem. Snem o dostatku potravin, vody, vzdělání, bezpečí a útočišti. Příkladem místa, kde plných lidských práv a základních lidských potřeb nebylo ještě dosaženo, je slum Kibera, kde děti den za dnem pracují na dosažení tohoto snu. Podílí se na budování světa, ve kterém každý člověk má možnost dosáhnout toho, co si zvolí. Každý den vstupují do svého „dojo“ ve slumu, a posílají tak nám všem silnou a smysluplnou zprávu: „Jsme hodni příležitosti, jsme silní a schopní a svět ať nás spatří vyzařovat naději.“

Věříme v budování světa, ve kterém každé dítě má šanci dosáhnout toho, o co se rozhodne usilovat. A věříme, že poselství dětí ze slumu Kibera zasáhne mnoho srdcí a pomůže nám všem k růstu.

Avi Nardia Academy – podpora projektu SHOFCO

My, skupina mistrů bojových umění spojených Avi Nardia Academy, jsme proto vyslyšeli potřeby těchto dětí a rozhodli jsme se pomoci jim trénovat v bezpečnějším, řízeném prostředí. Prvním krokem bylo pořízení podložek na judo, aby děti mohly trénovat také na zemi namísto dosavadního pouhého trénování kopů a úderů. Avi Nardia Academy celkově věnovala 10 tisíc dolarů na vybavení a také jídlo a další potřeby.

Moje manželka Aleksandra Nardia v lednu 2020 s podporou zakladatele SHOFCO (Shining Hope for Communities) Kennedyho Odede odcestovala do Keni, aby dětem ze slumů poskytla základní vybavení, které by každá škola bojových umění měla mít (jako například již zmíněné podložky na judo, tréninkové hole, sportovní úbory).

Za zmínku rozhodně stojí, že část programu v Kibera Martial Arts School se věnuje také hodinám čtení a umění a instruktoři bojových umění se starají o to, aby se děti během dne věnovaly kvalitnímu programu i mimo pravidelnou školní docházku. Mají možnost navštěvovat například hudební výuku, lekce tance nebo kurzy zaměřené na architekturu.

My, kteří jsme se narodili do prostředí, ve kterém nemusíme čelit nedostatku základních lidských potřeb, bychom si všichni měli položit otázku: Jak můžeme pomoci takovým komunitám, jako jsou děti ze slumu Kibera, abychom jejich svět učinili trochu lepším místem?

Avi Nardia & Aleksandra Nardia

S poděkováním všem přátelům a instruktorům, kteří pomáhají dětem ze slumu Kibera, Alfredu Tuccimu za publikování článků o nich a Kennedymu Odede za to, že nám umožnil být součástí tohoto skvělého projektu v Keni.

(redakčně upraveno)


Kibera

Kibera je největší slum v Nairobi a největší městský slum v Africe. Většina obyvatel slumu Kibera žije v extrémní chudobě, s příjmem méně než 1 dolar na den. Míra nezaměstnanosti je zde vysoká, v oblasti je jen několik málo škol a většina lidí si nemůže pro své děti dovolit vzdělání. Většina místních obyvatel nemá přístup k pitné vodě, lékařskému ošetření ani elektřině.

Shining Hope for Communities (SHOFCO), hnutí založené Kennedym Odede, který sám v Kibeře vyrůstal, se zde a v dalších městských slumech podílí na mnoha aktivitách s cílem jejich transformace, zajištění kritických služeb, ochrany práv, vzdělání a rozvoje. Mimo jiné ve spolupráci s komunitami slumu pracují na zajištění pitné vody, úklidu, výstavbě škol či zpřístupnění zdravotní péče.

Avi Nardia je světově uznávaný mistr bojových umění s více než 50 lety zkušeností v oblasti bojových umění a boje blízka. Od útlého věku trénoval izraelský systém Kapap. Dále mimo jiné v Japonsku studoval Jiu Jitsu, Karate a Kendo a dosáhl v nich pátého danu. Svou podobu systému Kapap neustále rozvíjí a upravuje, v úzké spolupráci s profesorem Johnem Machado do něj například zařadil techniky z BJJ. Desítky let Avi Nardia cestuje po celém světě a vyučuje. Řídí se přitom vždy svým heslem: „Sometimes a teacher, always a student“ (Někdy učitel, vždy student)…